Kırılgan gruplardan gençlere yönelik eşitsizlikleri ve ayrımcılıkları görünür kılmayı amaçlayan Eşitlik Kampanyası Yol Haritası, açık erişim kaynak olarak yayında.

Haklar Projesi Eşitlik Kampanyası Yol Haritası artık yayında.

Eşitlik Kampanyası Yol Haritası, dijital ve sosyal medya platformları aracılığıyla, proje illeri olan Mersin, Samsun, İstanbul, Ankara, İzmir, Mardin ve Diyarbakır olmak üzere 7 şehirde ve Türkiye genelinde hassas gruplara eşit muamele için gerekli politikalar ve uygulamalar üzerinde şekilleniyor.

Projenin politika – savunuculuk – kampanya döngüsünün başlangıç noktası olan Yol Haritası, Eşitlik Kampanyasının tasarım ve uygulama adımlarını içeriyor.

Kampanya faaliyetlerinin 1 aylık süreçte tamamlanması bekleniyor.

Yol Haritası nedir?                          

Haklar Projesi Eşitlik Kampanyası Yol Haritası, insan haklarının eşitliği ve kırılgan gruplardan gençlerin güçlendirilmesine katkı sağlayan bilgi birikimi ile kanıta dayalı politika, planlama ve faaliyetlerin oluşturulması için uygulanan savunuculuk ana akımlaştırma stratejisinin en temel katılımcı dijital araçlarından birisidir.

Eşitlik Kampanyası tasarımında, kampanya örgütlemesi (gündem yaratma, farkındalık, etkileşim, yaygınlaştırma), medya – iletişim ve görünürlüğe dair (internet savunuculuğu, afiş kampanyaları, yaygınlaştırma kanallarının etkin kullanımı vb.) rehber niteliğindedir.

Neyi hedefler?

Eşitlik Kampanyası Yol Haritası eşitsizlikleri ve ayrımcılıkları görünür kılmayı amaçlar. Aynı zamanda mevcut durumu eşitsizlik ve ayrımcılık açısından sorgulamayı mümkün kılar. Eşitsizlik ve ayrımcılıkları ortadan kaldırmaya yönelik politika üretilmesinin yanı sıra eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz kalan kırılgan gruplardan gençleri destekleme imkânı tanır.

Eşitlik Kampanyası Yol Haritasının hedefleri şöyle:

  • Kırılgan gruplardan gençlerin farklılaşan ihtiyaç, öncelik ve beklentilerinin politika yapım sürecinde anlaşılmasını sağlar.
  • İnsan hakları ihlallerini azaltıcı politika önerilerinin bu farklılıkları gözeterek sunulup sunulmadığını tespit eder.
  • Bilgi ve verilerin durum ve koşullara göre ayrıştırılmış olarak toplanmasının önemini ortaya koyar.
  • Dijital katılım ile savunuculuk arasında doğrusal bağlar kurar ve yapılandırılmış diyalog alanları oluşturur.
  • Demokrasi ve katılım kültürünün geliştirilebilmesi için yeni ve yenilikçi dijital katılım araçlarının kullanımını destekleyerek gençleri değişimin özneleri olmaya çağırır.
  • Hedef grubun, paydaşların ve nihai yararlanıcıların kampanya sürecine dair farkındalığını artırarak aktif katılımını teşvik eder.
  • Haklar Projesi Eşitlik Kampanyası tasarımında kampanya söyleminin bağlamını oluşturan unsurları belirler (açıklama, kanıt, örnek, harekete geçme çağrısı).
  • Gençlerin birbirlerinden öğrenme (akran öğrenme) ve beraber keşfetme süreçleri aracılığıyla etkileşime girmelerini ve örgütlenmelerini sağlar.
  • Kampanya amaç, hedef ve göstergeleri herkes için ulaşılabilir olur.
  • Kampanya sürecine dair hedef odaklı görünürlük ve yaygınlaştırma sağlar.
  • Projenin etki, sonuç, amaçlar ve faaliyetler düzeyinde planlanan kampanya sürecinin şeffaflık ve hesap verebilirliğini arttırır.

Yol Haritasına açık erişim kaynak olarak web sitemizin Yayınlar/Raporlar bölümünden ulaşmak için tıklayın.